Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyerek, mint vendég a szülői házban

2008.03.03

1. Tisztelet, partnerség

Az egymás tiszteletén alapuló partneri kapcsolat megteremtése és fenntartása. A gyerek is ember, csak mást tud a világról, másképp látja a világot, mint mi. Ha elmondod neki, mit, miért, ő meg fogja érteni. Fontos azonban, hogy Te is meg akard érteni, hogy ő mit, miért! Az ő világa is teljes - ezt fogadd el, és persze ismertesd meg a sajátoddal. Ez a legtöbb, amit tehetsz.

2. Transzparencia

Nem könnyű... Légy önmagad, vállald fel a tetteidet, érzéseidet, gondolataidat. Ha megkérdezi, miért, akkor meg mondd el!

A szülőnek is lehet rosszkedve, és legjobban teszi, ha azt nem palástolja a gyerek előtt, hiszen az hamis képet ad a gyereknek. Inkább tegyen - pl. a rosszkedve  - ellene, vagy ha már rákiabált szegény gyerekre, aki semmi rosszat nem tett, akkor kérjen bocsánatot, és mondja el neki, hogy ez a kiabálás nem a gyereknek szólt, hanem saját rosszkedvének kifejeződése volt.

Persze, ez nem könnyű, mert tisztában kell lenni magunkkal, mit miért teszünk, érzünk, gondolunk.

3. Tanítás-tanulás

A gyerek nagy tanító! Ne csak azt tartsuk szem előtt, hogy mi mindent akarunk mi megtanítani neki (rajzoljál kört, egyél késsel-villával,...), hanem arra is legyünk nyitottak, hogy ő mit tanít nekünk (egy kavicsot is meg lehet hintáztatni). Akarjuk megismerni, megérteni az ő gondolatait, érzéseit - izgalmas!

4. Alternatívák vs. iránykijelölés

A szülőnek a feladata a nevelés során különböző alternatívák felmutatása, nem pedig az irány kijelölése. Fontos, hogy a gyerek hozhassa meg a döntéseket. Ezzel egyrészt megtanul mérlegelni, döntéseket hozni, másrészt, azzal, hogy övé a döntés, jobban részese a döntés következményének, legyen az akár jó, akár rossz. Természetesen, a szülőnek legyen véleménye a döntésről, sőt, azt meg is oszthatja. A megosztás azonban nem a gyerek döntése feletti ítélkezést jelentse, csupán saját döntésének ismertetését.

Fontos, hogy támogassuk a gyereket a döntésének végigvitelében, és ne hagyjuk magára! Ez azt jelenti, hogy segítsünk neki a következmények "feldolgozásában", főleg, ha már a gyerek számára is kiderült, hogy a döntése nem a legjobb.

5. Bizalom

A gyerek sokszor jobban tudja, mire van szüksége, mit miért (nem) csinál, mint ahogy mi azt kívülről meg tudjuk ítélni. Akár már csecsemőkorban is. Fogadjuk el, hogy ha valamit nagyon nem akar - pl. megenni a spenótot - annak oka van. Ne erőltessük! A bizalom nagyon fontos. Rákérdezhetünk: "mire van szükséged?", "ezt miért (nem) csinálod?". Ez a kérdés, amúgy rendkívül hasznos, mert befelé fordítja a figyelmét, és arra tanítja, hogy meg tudja mondani, mik az ő belső hajtóerői, mit érez, gondol. A bizalom abban segíti, hogy azzá legyen, aki, versus a bizalmatlanság, ami arra "kényszeríti", hogy azzá váljon, akit mi szeretnénk.

6. Feltétel nélküli szeretet

Közhelynek számít, de tényleg nagyon fontos: feltétel nélkül szeretni tudni. Mit jelent, hogy feltétel nélkül? Nem teljesítményhez kötöm a szeretetet (pl. nem csak akkor szeretem, ha 5-öst hozott az iskolából), hanem önmagában tudom szeretni, csak azért mert van, mert úgy van, ahogy. Nehéz néha, hiszen kevesen vannak, akiknek ez természetes, többségünk nem erre van szocializálva. Persze, lehet rá haragudni, lehet rászólni, de csak azért, amit tett, és nem rá! Őt szeretem, legfeljebb azt nem, amit csinált.

 

A mappában található képek előnézete Lányunk

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Legyetek büszkék !

(A Jó...., 2008.03.07 10:18)

Hát igen, ez az élet legnagyobb kihívása,és úgy látom Ti megtaláltátok a legjobb utat.A ks EMBER fejlődése alakulása mindent vissza igazol.

Köszönöm