Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az apai szerepekről

2009.03.29

Gondolatok az apaságról

 

Azt tapasztaljuk - és éljük is -, hogy az elmúlt években megnőtt a leszületett gyermekek azon igénye, hogy ne csak az anyával, de az apával is minél mélyebb, aktívabb kapcsolatot ápolhassanak.

Már ha csak az emancipációt nézzük is, akkor is egyértelmű, hogy a múlt század során indult női szerepvállalásra a gazdasági életben, válaszként meg kell érkezzen a válasz a férfiaktól a családi életben. Igen, kiegyenlítődnek a szerepek. Igen, kialakul egyfajta egyenrangú kapcsolat. Igen, a nő és a férfi is hozzátesz a családi kasszához. És igen, a nő mellett a férfi is részt vesz a családi élet alakításában.

Igen, az apukáknak is ott a helye a "szőnyegen" a gyerek mellett. Igen, az apukáknak is ki kell venniük a részüket a gyereknevelésből.Kép

Nagyon fontos, hogy ez a kezdetektől így legyen, de legalábbis minél hamarabb. Ne csak akkor kapcsolódjon be egy apa a nevelésbe, kapcsolattartásba, amikor már "lehet mit kezdeni" a gyerekkel. A legtöbb apuka nagyon nehezen tud mit kezdeni a kezdetben még "csak" létező fél-egy éves gyermekkel. Hiszen nem lehet vele beszélgetni, sőt még az interakció mértéke is igen csekély.

Mégis ez az időszak az, amikor a következő húsz évre "megágyazunk" kapcsolatunknak. Itt kell egyértelművé váljon, hogy apa ugyanolyan oltalmat, biztonságot tud nyújtani, mint az anyuka. Még akkor is, ha természetesen az anya az első a gyermek életében, hisz a tőle kapottakat nem pótolhatja egy "szuperapu" sem. Mégis a gyermek számára meghatározó fontosságú, hogy a kezdetektől két szülőben gondolkodjon, gondolkodhasson.

Már ekkor elkezdi begyűjteni a számára hasznos információkat, mintákat és ennek teljességéhez elengedhetetlen, hogy lásson férfi mintát is. Tisztában legyen a szerepekkel és mindkét szülő energiájából épülhessen, fejlődhessen.

Gondoljuk csak el. Ha így neveljük gyermekeinket, számukra már természetes lesz a férfi és női energiák egyensúlya, evidenciaként tekintenek ezekre a gondolatokra.

Erről szólnak beszélgetéseink, illetve segítséget nyújtunk abban, hogy mik, milyen lépések, milyen viselkedési formák, normák lehetnek a férfiak segítségére ezen az úton. Hogyan lehet mindezt megvalósítani.

Záró gondolatként jelzem, hogy ez a gondolkodásmód, hozzáállás, viselkedés magát a párkapcsolatot is jelentősen megemeli, könnyedebbé, szeretettel töltöttebbé teszi. De ez csak tényleg mellékzönge, hisz itt most rólunk apákról és gyermekeinkről van szó! – elsősorban.

 

További gondolatokat találsz még a "A gyermek, mint vendég" című írásunkban.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

eposzegy@gmail.com

(Toplak Zoltán, 2011.08.11 20:08)

Szeretném ezt a bejegyzést átvinni az én blogomba a Férfivilágba. www.ferfivilag.freeblog.hu Nem tudom, válaszoltok-e erre a megkeresésre, ezért én most szerző és egyebek megjelölése mellett átmásolom, és ha nem értetek ezzel egyet, akkor törlöm. Engedjétek meg! Lécci!
Zoli